понеділок, 24 травня 2021 р.

35 років трагедії Чорнобиля

Енергія атома, яка подарувала людству безмежні можливості у розвитку цивілізації, приховує у собі страшну небезпеку. Тому використання цієї енергії пов’язане із комплексом заходів безпеки, які дають змогу тримати процес розщеплення атомів під контролем та спрямовувати вивільнену енергію на благо людини. Втрата контролю над цим складним процесом може призвести до трагічних наслідків, як це сталося на Чорнобильській атомній станції 35 років тому.

Трагедію, яка сколихнула тоді увесь світ, ми пам’ятаємо й нині, шануємо тих, хто, ризикуючи власним життям, приборкував вогняну стихію, яка вирвалася із атомного реактора й понесла смертельну небезпеку далеко за межі України. Серед тих героїв, які стали на захист людства, були й наші краяни, представники Кременеччини, які у розпалі небезпеки кинулися захищати своїх співгромадян від атомної стихії. І щороку вони полишають цей світ від згубних наслідків опромінення, яке отримали там, у Прип’яті, виконуючи свій патріотичний обов’язок.
У 2016 році, в день ушанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у Кременці відкрили пам’ятник ліквідаторам.




У Кременецькому краєзнавчому музеї зібрано багато матеріалів про цю трагедію : біографії та світлини ліквідаторів аварії, посвідчення, відзнаки, повістки ,інформації та списки громадян, які постраждали внаслідок аварії тощо. Кременецькою районною Спілкою «Союз Чорнобиля України» передано багато інформації про свою діяльність. Фонди нашого музею щорічно поповнюються новими матеріалами, влаштовуються виставки присвяченні цій жахливій трагедії.
26 квітня 1986 року – дата, яка увійшла в кожен дім, кожну оселю, в серце кожного українця. Саме про ці події розповідає виставка «Мужність і біль Чорнобиля», яка діє в Кременецькому краєзнавчому музеї.
Вклонімося подвигу героїв та пам’ятаємо людей, котрі віддали своє здоров’я та життя заради майбутніх поколінь. Науковий співробітник Кременецького краєзнавчого музею Тетяна Тернова

Немає коментарів:

Дописати коментар