понеділок, 10 травня 2021 р.

"Доступність музеїв для відвідувачів з інтелектуальними порушеннями". Про інклюзію в ККМ за підтримки УКФ.

 В 2020 році наш музей виступив в якості партнера та виконавця проекту Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, який був реалізований за підтримки Українського культурного фонду під назвою "Доступність музеїв для відвідувачів з інтелектуальними порушеннями"

Заради розширення навичок роботи українських музеїв з інклюзивними аудиторіями, а саме з людьми з порушеннями інтелектуального розвитку, національна мережа із 117 недержавних організацій для людей з порушеннями інтелектуального розвитку у співпраці з Національним музеєм мистецтв ім.Ханенків, Кременецьким краєзнавчим музеєм та Державним історико-культурним заповідником м. Дубна розробили методичні рекомендації щодо організації доступності, провели онлайн-навчання для 50 працівників 25 музеїв України та виготовили брошуру спрощеною мовою для людей з порушеннями інтелектуального розвитку про правила поведінки в музеї «Я збираюсь до музею».

Архів посилання на сторінку УКФ: https://ucf.in.ua/archive/60532f606c076706bd375504



Переопубліковуємо матеріали публікації Національної Асамблеї людей з інвалідністю України:

https://naiu.org.ua/dostupnist-muzeyiv-dlya-vidviduvachiv-z-intelektualnymy-porushennyamy/

Доступність музеїв для відвідувачів з інтелектуальними порушеннями

Саме таку назву мав щойно виконаний проєкт ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» за підтримки Українського культурного фонду. Партнерами і виконавцями проєкту стали кращі музеї України: Національний музей мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків, Державний історико-культурний заповідник м. Дубно, Кременецький краєзнавчий музей.

Хоча уся діяльність за проєктом була спрямована на запровадження в українських музеях спрощеної мови і спілкування з людьми з інтелектуальними порушеннями у доступному для них форматі, не можна сказати, що проєкт лише про доступність інформації. Він про необхідність для українських музеїв бути різноманітними, усвідомлювати, на які кластери можуть бути поділені потенційні відвідувачі, готуватися індивідуально до прийому кожної із можливих аудиторій, розширювати спектр форм роботи з потенційними відвідувачами, та і взагалі, про життєздатність музеїв у сучасному світі, адже розмаїття форм і технологій є запорукою такої життєздатності.

Проєкт стартував у липні цього року. І за чотири місяці зроблено чимало. Усі залучені сторони - музейники, експерти з впровадження спрощеної мови, молоді люди з інтелектуальними порушеннями, працівники громадських організацій, які апробовували «продукти» проєкту, юні художниці, які створювали ілюстрації, режисери і оператори, які створювали відеофільми – усі вклали частинку своєї душі і намагалися зробити свою роботу якнайкраще. Судіть самі! Окрім презентаційних матеріалів для трьох музеїв, викладених у доступному форматі для людей з інтелектуальними порушеннями, є чим похвалитися.

Презентуємо основні наробки проєкту, які можуть використовувати не тільки працівники музеїв, і не тільки у роботі з людьми з інтелектуальними порушеннями. Вважаємо, що представлені продукти стануть у нагоді і для інших громадських організацій, інтернатних закладів і реабілітаційних центрів для дітей та дорослих осіб з інвалідністю усіх нозологій.

1.«Я збираюсь до музею: книга у форматі легкого читання»

Повний текст за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1I4MRRWYZAEpfyPPa8y-JpBgSh0YRW5In/view?usp=sharing

2.«Доступність музеїв для людей з інтелектуальними порушеннями: методичні рекомендації».

Повна версія документу за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1QWUXcij3CH96dDZEltgFv-LlTC8rzX56/view?usp=sharing

3. Фільм «Готуємося до музейної екскурсії».

Фільм про досвід розробки та проведення заняття для людей з інтелектуальними порушеннями з метою їхньої підготовки до походу в музей. Найбільш значимі фрагменти екскурсії спрощеною мовою зняті у Музеї Ханенків. https://www.youtube.com/watch?v=ejjMhpsXAKM

Якщо хтось бажає отримати брошуру «Я збираюсь до музею» в друкованому вигляді, просимо звертатися до ВГО «Коаліція» за адресою: vgo.coalition@gmail.com.

 Також цю брошуру можна отримати в Кременецькому краєзнавчогму музеї за адресою: м.Кременець, вул. Шевченка 90

Немає коментарів:

Дописати коментар